Preventivna i dečja stomatologija

Tri najčešća oboljenja u savremenoj stomatologiji su karijes, parodontopatija (parodontoza) i maligne bolesti usne duplje.

Cilj koji ima preventivna stomatologija je sprečavanje nastanka oboljenja, a pre svega, podizanje svesti pacijenata o značaju pravilnog i redovnog održavanja higijene usne duplje. Navika pravilnog održavanja oralne higijene značajno smanjuje rizik od nastanka oboljenja zuba i desni, pa sticanju ovih navika treba posvetiti posebnu pažnju još od najranijeg detinjstva. Pravilno pranje zuba i oralna higijena su od ključnog značaja ukoliko želite zdrav osmeh.

Navika pravilnog održavanja oralne higijene značajno smanjuje rizik od nastanka oboljenja zuba i desni, pa sticanju ovih navika treba posvetiti posebnu pažnju još od najranijeg detinjstva.

Sekundarnu prevenciju čini rana intervencija koja se koristi kada treba zaustaviti dalji razvitak bolesti (karijes ili parodontopatija).

Fluorisanje zuba

Fluoridi su minerali koji imaju izuzetno važnu ulogu u efikasnom sprečavanju pojave karijesa i lečenju početnog karijesa. Fluoridi jačaju gleđ zuba i u periodu kada zubi tek niču. U organizam se unose kroz hranu, vodu ili tablete fluora).

Ako vaše dete spada u rizičnu grupu , preporučujemo profesionalno nanošenje fluorida na iznikle zube u cilju sprečavanja početnih karijesa. Aplikacija fluorida je jednostavan, kratak i bezbolan postupak koji se ponavlja 2 do 3 puta godišnje.

Pravilna ishrana i zdravlje zuba

Ne treba zaboraviti ni ulogu zdrave i pravilne ishrane u prevenciji oboljenja zuba i desni, pa se u ordinaciji uvek dobije uputstvo o načinu ishrane u različitom životnom dobu, a u svrhu poboljšanja ili održanja dobrog stanja zuba i mekih tkiva.

Skidanje kamenca i poliranje zuba

Zubni plak, koji se taloži na zubnoj gleđi vremenom stvara zubni kamenac. Zubni kamenac je najveći neprijatelj zdravlja zuba. Vidljive , a nimalo privlačne naslage na zubima izazivaju karijes, paradentopatiju i neprijatan zadah. Zato je skidanje zubnog kamenca neophodan , a brz i bezbolan proces u interesu očuvanja zdravih i blistavih zuba. Nakon skidanja kamenca, zubi se poliraju specijalnim pastama na koje zubni kamenac teško prianja. a zubna površina postaje glatka i sjajna.